Digitale teknologier

Digitale teknologier

onsdag den 5. marts 2014

Tanker om Twitter

I et af mine forrige indlæg snakkede jeg meget om mulighederne for Twitter, og jeg vil stadig mene jeg kan finde nytte af den i undervisningen. Dog gør det godt at summe lidt over ens tanker og komme med nye. Modellen SAMR, som jeg har nævnt tidligere, kan være et godt værktøj til at vurdere det it man vil bringe ind i sin undervisning. Er jeg inde at lave en erstatning, eller er jeg ved at transformere i undervisningen? Det er det jeg vil prøve at filosofere over i dette indlæg.

Hvis man skulle tage udgangspunkt i faget bæredygtighed, og at det bliver Twitter man vil indføre, er det så erstatning eller transformation?

På nogle punkter vil jeg mene der er tale om erstatning. Eleverne kan via Twitter søge informationer, følge en organisation/person osv., dette ville de som sådan også kunne gøre uden Twitter ved at søge på Google og hjemmesider. I stedet for at have en diskussion F2F, vil den nu være digital. Ja det er i hvert fald nogle af hovepunkterne der springer mig i øjnene.
Dog vil der være en genlæring i dette aspekt også, da eleverne skal ud af et kendt læringsrum og ind i et nyt. Vil mene det er en erfaring man som underviser bør udfordre ens elever med, i erhvervslivet vil man oplever forandringer og nye måder/metoder til at gøre det samme på, og det skal eleverne vide er en del af livet.

Transformation er dog en af de ting der også er meget vigtig, da det altid er nemt at finde nye ting der kan erstatte det gamle. Ved brugen af Twitter ser jeg også muligheden for at transformere undervisningen. Jeg giver de studerende muligheden for at bruge et kollaborativ værktøj. Dette ved at oprette en fælles Twitter som vi alle skal bidrage til. Det at eleverne skal tweete efter endt undervisning, om hvad de har lært, opsummere timen, føler også at dette er tæt på transformativ forandring. Jeg kunne nemt få dem til at gøre det på papir lige efter undervisningen, men med Twitter for de lov til at vente til om aftenen, så tingene lige når at synke ind og ideerne/tankerne kommer.

En tanke: på mange områder ser jeg meget af undervisningen kunne foregår uden Twitter, det har den jo gjort før. Men vi lever i en digital verden, og at eleverne får kenskab til dette samtidig med at de lærer noget konkret, det er også en af vores opgaver som undervisere på erhvervskolerne. Vi lever i en verden hvor alt er 'et klik væk', og eleverne skal være forberedte på dette også. Dog skal Twitter ikke bringes ind bare for at bringe noget ind i undervinsingen, og for mange vil det måske bare være det der sker. En anden metode en den normale. Jeg tror i hvert fald det kræver stort arbejde at indføre det, og samtidig have fokus på om man er i gang med at ændrer undervisningen på en ubetydelig eller betydelig måde.

Creative Commons licens

Reflektion over undervisningen d. 4. marts

Så kom dagen for den sidste undervisning, som tiden dog flyver, og opgaven skal allerede afleveres næste uge!!

Vi startede dagen ud med at snakke eksamen, og få lidt vejledning og henvisning til hvordan opgaven og eksamen skulle foregå. Samtidig fik vi snakket planlægning af vejledning op til aflevering, tror det gav ro i sindet på mange. Dog er det første gang vi har kort tid til at skrive en opgave i, så er spændt på hvordan det går.

Praksisfællesskab - situeret læring
Vi fik fulgt op på Wenger og praksisfælleskaber, da Hanne ikke følte vi fik snakket nok om dette sidst på vores online møde. Jeg må da også ærlig indrømme at boge var meget komplex at læse, og andre studerende gav mig ret, vi fandt dog hurtigt ud af at Hanne som sekundær litteratur havde lagt en mere læselig udgave ud. Den må jeg se nærmere på.
Dog kan jeg godt forstå begrebet, og praksisfælleskaber er noget jeg som underviser på en erhvervsskole kan se stor mening med. Intet samler eleverne som et fælleskab hvor de deler det de lige har lært i tegneprogrammet, eller hvordan de har forstået materialet stål. SÅ jeg ser praksisfælleskaber som et vigtigt element, og noget jeg skal have mere fokus på fremover, det er ikke noget jeg har haft i tankerne før, og med øget fokus på dette, kan jeg se muligheden for at optimere den daglige gang i den uddannelse jeg har undervist på.




Evaluering af online undervisning
Vi evaluerede vores sidste undervisning online. VI var alle enige om det havde været super spændende, men aaaaalt for lang tid. 6 timer online var hårdt, og skulle man dette skulle det bruges i korte sessioner. Samtidig havde mange en følelse af at tiden der gik med præsentationer var spildtid.
Vi var dog enige om at vi ikke ville have været oplevelsen foruden, og den gav stof til eftertanke, i hvert fald hvis man selv overvejede at bruge det i sin undervisning.
I kan se vores nedskrevne noter på billedet nedenunder.



Udarbejdelse af et it-didaktisk design
Efter frokost samlede vi os som et fiktivt lærerteam der hver især havde 1-2 fiktive studerende med os. Disse studerende havde vi hjemme fra bygget op, og vidste alt om dem og hvordan de ville være i en undervisningssituation. Sammen skulle vi så forestille os at vi ville bygge en undervisning op og tilføje et teknologisk værktøj. For mig, og resten af klassen hvad jeg kunne forstå, var dette noget vi alle fandt super relevant. Det var en lærerig proces, som gav indblik i hvor stort et arbejde det kan være at bygge en undervisning op. For mit vedkommende gav det også en ide om hvordan jeg skal fokusere min opgave. Jeg har været meget fokuseret på at jeg skal tænke hele processen igennem, men kan nu se at det vil blive alt for stor en mundfuld, og resultere i en overfladisk vurdering af værktøjet. Det har givet mig en ide om at jeg vil fokusere på enten starten eller slutningen (evalueringen) af undervisningen med Twitter.
Alt i alt var det en meget god oplevelse, og meget lærerigt, i kan se tavle-noterne nedenunder.


    Del 1
                                                                                Del 2


Afslutning
Det var også vores sidste undervisningsdag, og vi snakkede om der var ting vi følte vi manglede afklaring på. I den gruppe jeg var i, var vi meget hurtigt enige om at vi godt kunne have brugt en øvelse, som den vi lige havde, før i forløbet. Eller måske bare flere af dem. Arbejdet på wiki'en som grupper havde også givet meget, så den talte selvfølgelig med. I plenum var vi alle enige om at det havde været super at arbejde med så mange teknologier, og jeg mener personligt at det har været super!! Og bloggen her føler jeg også har været et super værktøj, og jeg kan også se store fordele i at bruge dette i undervisningen. Det at man skal forholde sig til de man læser og bliver undervist i, det gør at man lytter mere, eller i hvert fald sætter sig ind i det efterfølgende fordi man skal blogge om det :) Alt i alt føler jeg det ha været en super oplevelse, den eneste fortrydelse er at jeg føler jeg halter lidt på teorien og fornemmelsen af hvordan jeg skal gribe planlægningen af en undervisning an. Kunne godt have brugt flere dage inden min opgave skulle afleveres, men på den anden side så er det jo bare en typisk hverdag for mig, forberedelse skal kunne ske hurtigt, det har jeg i hvert fald tit oplevet på dem skole jeg er.
Jeg er sikker på jeg ender på en god måde, og jeg har fundet hele modulet super spændende! :)

Creative Commons licens

søndag den 2. marts 2014

Twitter i undervisningen

Jeg har som sagt valgt at fokusere på Twitter, og har derfor set nærmere på denne teknologi. I første omgang har jeg lavet en masse søgning på mediet, for det eneste jeg kender til det, er min egen daglige brug som "normal" Twitter-bruger. Det at tænke undervisning ind i billedet er en ny måde at tænke på, men jeg har en god fornemmelse.

Jeg faldt over denne blog, en underviser der fortæller om hans erfaring med Twitter, og hvad han anbefaler man kan bruge det til. Han linker samtidig til en masse andre der blogger om Twitter i undervisningen. Nogle af ideerne er gode, men mange afhænger selvfølgelig helt af det faglige indhold man vil formidle. En anden tanke man også kan gøre sig, er om det skal være et fagligt emne man vil undervise igennem en socialt medie,, eller om det bare skal bruge som en anden mulighed for videnformidling af lektier osv.

Jeg har tidligere skrevet som TPACK, og i mit tilfælde mener jeg at denne model er ideel til planlægningen af digital undervisning. Derfor vil min analyse af Twitter foregå via denne. I denne odel udvælger vi et fagfagligt stof, en teknologi og ser på det pædagogiske/didaktiske der skal til for at planlægge/gennemføre undervisningen. I vores tilfælde har vi startet ud med at vælge et teknologisk værktøj vi gerne vil bruge, nemlig Twitter. Det næste jeg vil se på er mulighederne for fagfagligt indhold. Som en opgave i min undervisning så jeg på et eksempel på undervisning med Twitter, og jeg synes det giver et god forslag til hvilket indhold man kunne bruge. jeg har taget teksten derindefra.

Et eksempel kunne være undervisning i bæredygtighed( fagfagligt indhold).
Først skal du som lærer sørge for at have en profil, samt lave en "liste hvor du kan sætte din elever ind på. På den måde kan du have en "stream" hvor kun dine elevers tweets kommer frem. Dette er noget du skal sørge for, at dine elever også får gjort på førstedagen. Fandt god inspiration på denne blog, i hvert fald til ting man skal gøre sig opmærksom på. Instruktionsvideoer til Twitter kunne medfordel laves og ligges på youtube.
Din første dag kunne så være et foredrag om bæredygtighed, dette kunne du bruge halvdelen af tide på. Den sidste halvdel vil være instruktion og præsentation af Twitter, samt de opgaver eleverne skal bruge Twitter til.
Opgaven den første gang kunne være at tweete om oplægget "Bæredygtighed", de må max bruge de 140 karaktere som er til rådighed. Dette gør at eleverne skal reflektere over det de har hørt, samt sammenfatte det kort og med deres egne ord.
Lærerprofilen kunne så bruges til at tweete lektier, hjælp osv., og eleverne vil kunne spørge og man svarer. Alle andre kan så også se dette.
 
Eleverne kunne så løbende skulle ligge link op på ting de finder i forbindelse med deres studier i bæredygtighed. Der kunne ligges op til at man brugte # til at finde emner, samt at man måske startede sit eget #-emne, så man nemt kunne finde hinandens tweets, samt andre på twitter måske ville følge med på trenden.
Der kunne ligges op til diskussionsopgaver på twitter osv.
Man kunne ligge op til at der skulle laves fælles opgaver, hvor man skiftedes til at have ansvar. En separat Twitter-konto kunne blive oprettet, og eleverne kunne skiftes til at have ansvaret for den.
Man kunne ligge op til at eleverne hver især skal finde en organisation/person der tweeter om bæredygtige emner, og efter en uge bruge de informationer til at lave en opgave, evt. lave noget der kan ligges online.
Eleverne kan sammensætte prezis og videoer, lave blog og alt sammen kan deles via twitter. Twitter åbner for muligheden til at udvide den digitale undervisning.
 

Roller og evaluering
Som lærer må man så tage rollen som underviser og leder på sig, det bliver ens opgave at sikre at alle elever er med, og holde øje med om nogen elever har brug for mere støtte i starten til at komme ind i opgaven. Måske bruge sin profil til at give tips og tricks til gruppen som helhed, så ingen føler sig udsatte.
Eleverne skal vide at de har ansvar, og det vil være oplagt at man holder dem op på aftaler og at man i timerne måske skal vise noget at sine ting frem på twitter.  Dog kan man ikke tvinge nogen, og derfor er det også vigtigt at man hele tiden evaluere fordelen/ulempen ved det man har gang i, sådan at man ikke taber elever.
Dette kunne evt. gøres ved at man havde "statusmøde" i starten af undervisningen, hvor de gode og dårlige ting blev gået igennem. Som underviser skal man selv holde øje, og måske være forberedt på de ulemper eleverne kan pege på, så man kan redde dagen inden undervisningen er hjemme. Ellers kan man lave planerne for de fremtidige timer om i fælleskab med eleverne, så de får en følelse af medansvar, og på den måde motiverer dem til det forestående arbejde. Samtidig kunne man inddrage elever, der finder arbejdet med mediet nemt, til at undervise/hjælpe deres medstuderende. I min verden er det også vigtigt for eleverne at lære samarbejde, da det også er en egenskab der er vigtig at have ude i arbejdslivet.
Det kan for mange være en udfordring at tingene bliver offentlige, og at man alle har lige ret til at rette i hinandens arbejde, og her skal man som lærer også tage højde for dette. Samarbejde og kommunikation er et vigtigt element at have fokus på. Dog også uden at man forulemper elever, og tvinger dem helt ud hvor de slet ikke er sikre.

Der er mange didaktiske/pædagogiske overvejelser man skal tage i betragtning når man planlægger undervisningen. Det ovenstående er kun kort opridset hvad man skal tage hensyn til. En undervisnings indhold kræver mange overvejelser, og der er mange ting man skal sørge for at eleverne kender til. Kildekritik, grammatik, rettigheder og takt&tone er ting som underviseren også har ansvaret for, ja jeg kunne nævne mange flere.
Samtidig er det også vigtigt at man hele tiden selv vurdere sine elever, og hvordan Twitter kunne bruge i den hverdag man underviser i. Jeg mener på ingen måde Twitter er det eneste medie man kan få gavn af i undervisningen, og samtidig heller ikke at alle kan få det til at fuingere i deres praksis. Dog mener jeg at Twitter indeholder potentialet til at give en variet undervisning, og tit skal vi også vise eleverne tillid til at de kan. Vores egen usikkerhed, eller tvivl på en elev kan lige såvel være grunden til at nye ting går galt. Dette er også en af grundene til at jeg er stor fortaler for, at vi vi som undervisere kan besøge hinanden i undervisningen og komme med gode råd, og diskutere hvordan læringsrummet er. Jeg mener aktionslæring er værd at bruge tid på, da det også kan give os indblik i ting som vi måske ikke selv ser.

Der er ingen perfekt undervisning, og alle kan simpelthen ikke være med 110% hver gang, det er også vigtigt at indse. Men som undervisere er det vores job at prøve at skabe en undervisning der gør alt for at skabe rum for alle. Og Twitter kunne være en sjov måde at digitalisere undervisningen, at skabe et kollaborativt og anderledes læringsrum.

Ja det var mange tanker, og jeg kunne sikkert runde bedre af, men vil stoppe den for denne gang.

Creative Commons licens