Digitale teknologier

Digitale teknologier

tirsdag den 25. februar 2014

Reflektioner over undervisning d.25. februar

Endnu en dag i undervisning, men bestemt ikke en undervisningsdag jeg vil glemme. I dag prøvede vi at tage undervisningen fra det traditionelle klasselokale, og ud i det digitale univers. Bestemt en interessant og meget lærerig oplevelse.

Hanne havde valgt vi skulle prøve "Adobe Connect" og "Google Hangout On Air", og inden undervisningen, havde hun lagt instruktionsvideoer ud til hvordan vi brugte disse i vores fælles wiki. Har valgt at ligge videoerne her, så kan i også få glæde af dem.

Abobe Connect

Google Hangout on Air

Vi kom alle online smertefrit, og undervisningen kunne starte hurtigt. Adobe Connect var nem at komme på, og nem at finde rundt i. Dog var det godt at vi lige tog en kort gennemgang af funktionerne, og der var da små ting der skulle justeres.

Efter en kort opstart af Hanne blev det så vores tur til hver især at over tage "presenter"-rollen og fremlægge vores opgaver. Vi havde hver især skulle lave en instruktionsvideo, og lave en QR-kode som så kunne bruges til at finde videoen på YouTube. VI havde hver især prøvet mange forskellige ting, og det var meget meget inspirerende at se hvordan vi hver især havde fremstillet, arbejdet og i sidste ende endt henne. Fik nogle gode værktøjer med jeg vil se på selv, specielt Edpuzzel. Et værktøj der kan bruges til at sammensætte en digital undervisning, både med video, spørgsmål, og mulighed for at følge op på elevernes arbejde. Super smart. Vil gå kort igennem hver præsentation:

Jakob
havde lavet instruktionsvideo til hvordan man tråder en industrisymaskine. han havde brugt iPad og de faciliteter app'en herpå gav. han havde fundet inspiration til længde og muligheder på Hansenbergs hjemmeside, og i kan læse mere om det på hans blog her.

Jesper
havde lavet en kort instruktionsvideo til hvordan man skulle holde sin kniv ved lige. Han havde gjort sig mange gode tanker om hvordan det kunne virke i hans hverdag, og mange gode fravalg. I kan læse mere om det her.

Kristian
Havde lavet en video hvor han præsenterede en samtalemodel. Synes specielt Kristians erfaringer med YouTube og Edpuzzel var super fede, og gav god inspiration. I kan se præsentationen af samtalemodellen her, og et oplæg om et redigeringsværktøj, Edpuzzel her.

Lisbeth
havde lavet en kort instruktionsvideo til hvordan man indlejre videoer i sin blog. Super præcis og god instruktionsvideo, og i kan læse mere om det her. Synes bestemt det er værd at se videoen, og dele den, den giver en simpel og nem forklaring.

Martin
Martin havde lavet en præsentation af hvad Creative Commons er, samtidig havde han brugt Bubbl.us som værktøj til brainstorming. Martin har som Kristian så smukt sagde det "en behagelig fortæller stemme", og hans video giver en rolig og god forklaring om hvad/hvorfor/hvordan Creative Commons fungere. Læse mere om det her.

Kennet
Havde lavet en instruktionsvideo til hans elever, som de kunne bruge når de skulle finde deres undervisningsmateriel og opgaver. Samtidig også en instruktionsvideo til AutoCAD hvor deres elever arbejder, dog viste det sig lidt problematisk. Læs mere her.

Peter
Havde lavet en instruktionsvideo til undervisningsbrug også. Han havde fået en elev med på ideen, og det gav et ganske fint resultat, og inspiration til hvordan man kunne lave videoer til elever i deres praktiske arbejde. I kan finde videoen på han blog her.

Peder
Havde lavet en instruktionsvideo til hvordan man kan lave QR-koder. Manden som startede med at sige at digitale teknologier ikke var hans ven, viste i dag hvor langt han var kommet, super fedt at se!! Og mange gode overvejelser, og rigtig gode tanker om hvordan det her kunne bruges, hvilke udfordringer og forudsætninger det krævede. Se med på hans blog her.

Poul
Enten var jeg ofline da det skete (min computer gik kort ned), eller også fik Poul ikke præsenteret sin video. Men i kan finde QR-koden på hans blog her. En video om hvordan man malker.

Efter en god frokost skulle vi så snakke om Flipped Classroom, og Hanne satte os til at se en kort video om dette, i kan se den nedenunder.

 
 
Efter en kort snak om dette, blev vi delt op i 2 grupper. Vi skulle bruge Google Hangout On Air til at snakke om de tekster vi havde lært, i kan se det på billedet nedenunder:
 
 
 
Det var så her min computer valgte at få sit andet nedbrud, men kom på, og de andre havde startet en Hangoout som jeg joinede. Det fungerede fint, dog faldt folk lidt ind og ud, og det vi nåede at snakke om emnet var meget lidt. Derefter mødtes vi i Adobe Connect igen, hvor vi kort snakkede om dagen, og hvad vi skulle lave til næste gang. Vi skulle alle lave en karakter som vi ville tage med i en undervisning. Det kunne f.eks. være en elev som vi gave visse gode kvaliteter, såsom "har nemt ved at bruge en PC", og udfordringer såsom "er ordblind". Denne karakter skulle vi bruge til en undervisning næste gang. Hanne ville ligge opgave på Blackboard.
 
Alt i alt en super lærerig dag, online undervisning fungerer på mange måder godt, men havde også sine udfordringer. Det rigtig gode ved det var, at man efter undervisningen var hjemme, og besluttede at gå en tur på en times tid ved vandet for at få lidt luft efter en hel dag foran skærmen :) Det resulterede i et skønt billede i ikke skulle snydes for.
 
 


 
 
Creative Commons licens

mandag den 24. februar 2014

Intruktionsvideo - med problemer!

får i min instruktionsvideo, ja det blev ikke uden problemer. Det tekniske gik fint, men Twitter er en anden sag. Jeg ville have lavet videoen i sidste uge, og satte mig glad ved computeren torsdag, det vendte hurtigt. Der er åbenbart problemer på Twitter, så min instruktions af Twitter bliver uden instruktion af hvordan man opretter en profil. Det kan i hører mere om i min video.
Jeg har lagt den på YouTube, og ved at scanne denne QR-kode kan i finde de:

 
 
I min video henviser jeg til en hjemmeside med instruktion til oprettelse af Twitter konto, den kan i finde her.
Ja længden af videoen blev også mere end forventet. Når jeg skal til eksamen har jeg en metode jeg bruger til fremlæggelsen. Jeg starter altid ud med at starte et stopur, og ellers bare tale uden at tænke over tiden. Derefter tjekker jeg tiden, og prøver igen, med henblik på at tale mindre. Og den metode bruger jeg så indtil jeg er indenfor den tidsramme jeg skal være. Videoen blev i mine øjne lang, og kunne sagtens korte den ned lidt mere, men startede ud med 14 minutter, så er da kommet lidt ned ;)
Der er skønhedsfejl, lidt kludder i ord, men jeg tror mit resultat er det bedste jeg kunne komme på lige nu. God fornøjelse! :)

Creative Commons licens

onsdag den 19. februar 2014

Creative commons og flickr

Prøvede lige at lege lidt med wordle, så jeg kunne få et fedt billede der kunne bruges på min blog. Jeg anbefaler at man laver sin wordle, tager et screenshot og gemmer billedet. Der er ingen smart måde at finde din wordle på bagefter, tro mig, jeg lærte af bitter erfaring første gang.

Jeg gemte herefter min wordle som et billede. Dette billede har jeg herefter lagt på flickr, og for første gang, sat rettigheder på billedet!! Det er ganske nemt, og noget man burde tænke over hver gang.

I kan se billedet her, og klikker i på "Some rights reserved" nedenunder kan i se hvad mine rettigheder er:
 
 


Billede fra ChristinaLausen på Flickr Photo license: Some rights reserved


Creative Commons licens

SAMR

Så tager vi SAMR, noget som er lige så vigtigt som TPACK. TPACK kan ses som metoden hvorpå vi finder frem til den mest succesfulde integration af teknologi/IT i undervisningen. SAMR kan bruges til at evaluere det IT-didaktiske design (TPACK) vi har fundet frem til. Den bruges altså som et planlægnings værktøj, så vi vurderer og reflekterer over det vi har fundet frem til.

Modellen for SAMR ser ud som nedenstående:

 
 
Substitution (Erstatning)
Her er der tale om en simpel erstatning af det vi i forvejen bruge. f.eks. e-bøger i stedet for dem i papir. Brugen af IT ændrer ikke noget, den erstatter bare en gammel. Teknologien er bare en værktøjserstatning, det faglige lærer proces og den opgave eleverne arbejder med ændres ikke. Opgaver i denne kategori behøver ikke teknologi for at kunne udføres.
 
Augmentation (Udvidelse)
Her er teknologien en udvidelse, den er stadig en erstatning, men den giver nogle funktionelle forbedringer der gør det  lettere end før. F.eks stavekontrol i et Word dokument, det gør arbejdsprocessen lettere, men det er stadig kun en udvidelse. Opgaver i denne kategori kunne være blevet lavet uden teknologien.
 
Modificering (Ændring)
Her tillader teknologien en betydelig ændring af det faglige stof der skal undervises i. e-mail korrespondance, multimedier eller programmer der gør at undervisningen bliver en hel anden en den var før. Det didaktiske design af en opgaven ændres betydeligt ved brugen af en teknologi.
 
Redefinering (Omskabelse)
Her er teknologien med til at gøre opgaver mulige som ikke ville have været mulige uden. Mange kollaborativeværktøjer er et godt eksempel, såsom Google Docs eller wiki'er, der gør det mulig for elever at arbejde med samme dokument på samme tid, og endda også selvom de sidder i hver sin ende af verden. Uden teknologi ville opgaver i denne kategori ikke være mulige.
 
Som man kan se er de 4 kategorier delt ind i, "Understøttende" og "Transformering", man kunne også kalde dem for "Styrkelse af lærerproces" og "Transformering af lærerproces". Meningen med disse er, at man som underviser ikke kun skal fokusere på de første kategorier. Stykelse af en læringsproces kan virke som nyskabende for mange, men det er også vigtigt at se på de processer hvor vi transformere undervisningen og skaber muligheder der ikke var der før.
 
SAMR kan ses som en godt evalueringsværktøj når vi som undervisere vil prøve at se på teknologi i vores undervisning. Så vi ikke kun ser på de ting der giver mindre ændringer, men også tager fat på teknologier der kan være med til at transformere undervisningen som den er i dag.
 
I kan læse mere om SAMR på følgende blog, hvor jeg også har hentet det meste af indholdet i dette indlæg.
 

Creative Commons licens

TPACK


Lovede som sagt at komme mere ind på TPACK og SAMR, så det må jeg hellere holde.  Har valgt at dele det op, så oplægget ikke bliver for langt. Så i denne vil jeg gennemgå TPACK, så tager vi SAMR i næste. Samtidig ville den også være god i mit arbejde på eportfolio fremover, da jeg har tænkt mig at se på disse ting i forhold til de teknologier jeg vil bruge. Så lad os se på TPACK,.

Ordet i sig selv står for ”Technological Pedagogical ContenKnowledge”, og er et værktøj der er lavet til undervisere, for at hjælpe dem underviser bedst muligt når der er teknologi involveret i undervisningen. VI kan sige det er den bedste tænkelige måde hvorpå IT ellelr medier er integreret i undervisningen. Vores underviser kaldte det for IT-didaktisk design.  Jeg vil prøve at gennemgå det lidt.

De 3 overstående emner man ser på er:

·         Technological Knowledge (TK) – Teknologisk Viden

·         Contens Knowledge (CK) – Fagfaglig Viden

·         Pedagogical Knowledge (PK) – Pædagogisk Viden

Teknologi – er de teknologiske læringsredskaber vi har til rådighed. Søgemaskiner, tablets, web 2.0 tjenester osv.

Fagfaglig – det er det faglige stof vi gerne vil undervise i, lærer fra os, den viden eleverne skal stå med bagefter.

Pædagogik – er også didaktik, vores planlægning af en undervisning ud fra den viden vi har om læring, dannelse, gennemførsel og evaluering af undervisning.

Disse 3 dele skal ikke ses som enkelstående, men som snitflader der berører hinanden, og ved at se på alle disse områder kan vi finde frem til kernen, og den helt korrekt gennemtænkte integration af en teknologi i undervisningen. I kan se det på modellen nedenunder, den viste jeg også i et tidligere indlæg:
 
 
Reproduced by permission of the publisher, © 2012 by tpack.org

 De 4 områder/snitflader

·         Technological Content Knowledge (TCK) – Teknologisk Fagfaglig Viden

·         Pedagogical Conten Knowledge (PCK) - Pædagogisk Fagfaglig Viden

·         Technological Pedagogical Knowledge (TPK) - Teknologisk Pædagogisk Viden

·         Technological Pedagogical Contens Knowledge (TPACK) - Teknologisk Pædagogisk Fagfaglig Visen (IT-didaktisk design)

Hver snitflade ser på hvordan to områder kan arbejde sammen. Hvordan sørger vi får at den fagfalige viden kan fremlægges af et teknologisk hjælpemiddel på den bedst mulige måde. Eller hvilke muligheder findes der pædagogisk set, så vi kan få den fagfaglige viden omdannet til læring for eleverne. Alle disse emner kan i se gennemgået dybere på en blog omlæringsteorier. Samtidig er kommentarer fra undervisere der har brugt modellen, det er værd at læse igennem.

 
Creative Commons licens

tirsdag den 18. februar 2014

Refleksion over undervisning d.18. februar

Elevator-taler og fremlæggelser
Så fik vi igen en masse input, og gennemførte en undervisning hvor teknikken rent faktisk virkede!! Det var lige før det var et problem at det virkede, men lidt bøvl var der dog også ;)

Vi startede dagen med at lave elevator-taler for hinanden. For en god ordnes skyld, så er en elevator-tale en tale man typisk har i elevatoren, hvor man evt. fanger chefen og gerne vil sælge sin ide. For os betød det at vi skulle præsentere vores fokus i vores eportfolio (bloggen). Det var fint at hører andres ideer, både så man selv kunne blive inspireret, men også så man kunne se hvad deres forståelse for vores opgave var. Mit fokus, som nævnt tidligere, vil nok i sidste ende blive Twitter. Hvordan det kan bruges i undervisningen.  Jeg vil også gerne se på TPACK, bruge det som værktøj til at sikre jeg tænker alle ting igennem.

Alle grupper fik fremlagt deres hjemmeopgave. VI fik hørt fra gruppen der havde se på blogs, wiki’er også min gruppe om sociale netværk. Igen var det en god debat det skabte, og  der blev diskuteret løst og fast om mange ting. En god måde at dele viden, ideer og på den måde sætte tankerne i gang hos andre. Kunne da se at en del af mine medstuderende fik oprettet en Twitter efter jeg havde snakket lidt om dette. Så ja, det tager jeg æren for ;) Ej, jeg håber da de kan se at mediet har sine muligheder, også når det kommer til undervisning.

Persondataloven & Creative Commons
Herfra gik vi over i at se på persondataloven, og var inde på datatilsynets hjemmeside, for at teste vores viden indenfor dataloven. Du kan selv tage testen her, jeg fik 8 ud af 10 rigtige, der var et par hvor jeg faktisk troede loven var strammere end den i virkeligheden var.
Som det er i dag dele vi lystigt løs på nettet, billeder, information osv., og meget af det er noget vi selv har fundet og deler, eller kopiere, og andet er vores eget. Men tænker vi over de rettigheder som der er, og vores egen rettigheder? I bund og grund er der mange tilfælde hvor vi fraskriver os alle rettigheder når vi henter en app, opretter en profil og mange andre ting. Og det er vigtigt at kende til rettighederne, også så vi kan informere vores elever om dem hvis vi bruger digitale medier i undervisningen.

En af de ting vi var inde over var Creative Commons. En smart mulighed der gør det muligt at dele information, billeder, materiale med visse forbehold. Det kan f.eks. være et billede. VI vil gerne ligge det offentligt, og bruger Creative Commons til at ligge rettigheder på billedet. Vi kunne sætte en rettighed på der siger at det må deles, men vi skal krediteres for billedet, det må ikke bruges i kommercielle henseender, og når de bruger det skal de give samme rettigheder som jeg har. Se nedenunder på billedet.
 

På den måde kan man helt, eller delvist dele sit materiale. I kan et. Selv se mere på Creativ Commons hjemmeside
 
QR-koder og Augmented Reality
Vi sluttede af med at se på QR-koder, noget de fleste efterhånden kender. Vi prøvede at scanne lidt koder, og snakkede om muligheden for at bruge det i undervisningen. Evt. kunne en QR-kode indeholde et link til en instruktionsvideo på youtube. I kan se mere her på det slideshow vi gemmegik. 




Vi prøvede også at leje med Augmented Reality, der giver mulighed for at tilføje indhold på et billede man fysisk står med i hånden. Har ikke lige et konkret eksempel på hånden, men fandt dette online, synes den var lidt sjov:

 

Vi så også en video på youtube, muligvis fremtiden? Det ved man aldrig. Kan bestemt se fordelen ved mange af tingene, så længe vi også husker at se tingene omkring os gennem andet en glas. I mine øjne er virkeligheden meget federe end en kunstigt fremstillet virkelighed, men det giver dog mange rigtig gode muligheder for at opleve ting som ikke eksistere mere (f.eks. dinosaurer som man ser i videoen). Du kan scanne nedenstående QR-kode, så kommer du direkte til videoen.
 


Til næste gang
Vi sluttede af med at se på hvilke medier man kunne bruge til instruktionsvideoer, screen-o-magic er en fin gratis udgave. Fra skolen jeg er på har vi licens til Camtasia, som også giver en god mulighed, man kan evt. prøve det gratis i 30 dage, så man kan se om det er noget for en før man køber det.
Vi fik hver især en opgave, vi selv var med til at definere, min var at lave en kort instruktions-/introduktionsvideo til Twitter, så den opgave vil jeg kaste mig over.
 

Næste gang mødes vi på Adobe Connect og Google Hangouts, så det bliver spændende om det går fuldstændig gnidningsfrit ;) Noget diger mig der nok skal dukke noget op, men jeg har i hvert fald lagt min Skype id ind i min blog på Blackboard for en sikkerhedsskyld!
 
Creative Commons licens

mandag den 17. februar 2014

Flickr

Lige en lille test, har leget lidt med at se på indlejringen af fotos. Først ved at oprette en Flickr-konto, lagt fotoet derinde, og nu skal vi så have det herind :)


Fik lagt HTML linket ind, som i kan se ovenover.

V arbejder lige nu med Web 2.0 i undervisningen, og jeg tror at jeg vil prøve at lave et oplæg en af dagene om dette, der er mange interessante ting i dette.

Tror også mit fokus kommer til at være på enten en wiki eller et af de sociale medier. Efter at have arbejdet i grupper om sociale medier har jeg fået lidt blod på tanden til at undersøge specielt Twitter nærmere. Jeg fandt mange interessante muligheder, så dette vil jeg også lave et oplæg om.

I bund og grund kunne jeg godt finde på at lave nogle oplæg hvor jeg tester forskellige medier/teknologier, på den måde får jeg indsigt i lidt forskelligt, og gennem det arbejde finder jeg måske noget som jeg vil uddybe er samt bruge til eksamen.

Så nu tager vi undervisningen i morgen, og derfra vil jeg dykke mere i de forskellige ting!

Creative Commons licens

torsdag den 13. februar 2014

Undervisningen d.4. februar

IT der driller, det kender vi
I dag drillede vores projekter/smartboard ikke, igen. Det er begyndt at blive et hyggeligt morgenritual, og meget komisk, da modulet netop handler om IT i undervisningen.
Det beviser også en ting som er en stor udfordring ved brugen af IT, at den er skrøbelig.
Som underviser ved Teknisk Design, hvor ´brugen af en PC var nærmest konstant i undervisningen, lærte man hurtigt at den kunne være skrøbelig.
Hvi nettet ikke virker, projektoren driller, programmet ikke vil starte, PC'en er stået af osv., der kan dukke mange problemer op, som man før i tiden ikke havde. Og gør det digital undervisning skrøbeligt? Ja, det gør det, men før i tiden var der andre ting der gjorde undervisningen skrøbelig, så måske fokus skulle være på dette. Jeg ved i hvert fald at jeg lærte at blive rimelig færm med IT da jeg begyndte at undervise, og mange fejl på en PC kunne jeg selv rette op efter jeg havde set hvordan vores IT medarbejdere gjorde det.

Opsummering af bloggen
Vi skulle alle præsentere vores blog, og derefter snakke i små grupper om bloggene og hvad der var godt og kunne være bedre. Vores udfordringer m.m.
Vi fik igen snakket om bloggen på klassen, og følte der kom mere styr på hvordan jeg vil bruge min blog. Tror mest af alt at man har været vant til at gribe opgaverne på PD an på an anden måde, og denne er ny for os alle. På mange områder er det godt at blive kastet ud i dette, det giver en en fornemmelse af at man stadig har en del at lære. Samtidig giver det også et indblik i elevens side af undervisningen. Trods det at det ikke er lang tid siden jeg sidst var under uddannelse, er det altid godt at komme "om på den anden side", så man igen kan se det fra en ny vinkel.

TPACK, SAMR og diverse
Vi gennemgik igen TPACK og SAMR, det vil jeg komme ind på i et andet oplæg, men i kan se de forskellige modeller nedenunder.

TPACK

 Reproduced by permission of the publisher, © 2012 by tpack.org
 
 
Kort opsummeret: VI har fagfaglig, pædagogiks og teknologisk viden, disse 3 er alle noget man ser på i forhold til sin undervisning, og i midten er der den IT-didaktiske design, hvor alle disse 3 dele udarbejdes til den undervisning man vil have gennemført.
 
SAMR
Kort opsummeret: Denne model kan så bruge til at evaluere den undervisning man har sat sammen. har vi virkelig ændret noget, eller erstattet et medie med noget andet kendt, og hvilken læring er i fokus.
Efter dette så vi på et par andre teknologier, Delicious, en smule på diigo og på flickr. Alle sammen smarte måder til at gemme vigtige links samt til at have et digitalt billedealbum

Teknologier og opgaver
Vi sluttede af med at lave et skema, og se på nogle af teknologier vi havde været inde over. VI valgte os hver isæt ind på de teknologier vi ville arbejde med, og havde til opgave at ligge vores arbejde ind i vores fælles wiki senest mandagen før næste undervisning.
Personlig hoppede jeg på de sociale medier sammen med Kennet og Peter M. Dagen sluttede af med at vi gennemgik lidt forskelligt som alle havde gavn af, og jeg fandt ENDELIG ud af hvor jeg ikke kunne ligge en prezi ind.
Til info, så brug Google browser og IKKE Explorer når i vil embede fra prezi. Explorer vil åbenbart ikke samarbejde når det kommer til dette :)

Det var alt for nu! Stay tuned...

 
Creative Commons licens

mandag den 3. februar 2014

Hvordan skal det gribes an?

Jeg har gjort mig mange tanker om min blog. Hvordan den skal bruges, da opgave på mit PD også er at lave et eportfolio.
Er tanken så at bloggen her skal være ren professionel, laves som skulle den bruge til undervisning, eller bruger vi den som et eksperiment? hvor vi prøver teknologier at, bloggen inklusiv.

Har gjort mig lidt tanker om hvilke digitale teknologier jeg vil kaste mig over, da det som udgangspunkt må være det første jeg gør. Og får at holde mig indenfor den digitale verden har jeg lavet en prezi for også kort at afprøve dette værktøj.





Håber at kunne starte op på mine eksperimenter, og ideer efter undervisningen i morgen.

Creative Commons licens